v.39 (38+2)

Du kan känna dig tung och trött och ha kraftiga förvärkar. Livmoderhalsen mognar för förlossningen. Livmodern tar nu upp all plats i bäckenet och en stor del av buken. Den trycker mot bröstkorgen, och det kan hända att du känner dig riktigt besvärad av graviditeten nu. Har du blivit rödflammig i ansiktet, så beror det på att hjärtat och blodomloppet arbetar hårdare än någonsin med. Förmodligen börjar din vikt plana ut och vissa kvinnor går till och med ned i vikt den sista veckan före förlossningen. Oroar du dig för något! - Vad som helst, så ta upp saken när du är på kontroll hos din barnmorska.

Barnet väger nu ca 3,5 kg och är omkring 37 cm långt från huvud till stjärt. Fostervätskan förnyas var tredje timme och det mesta av lanugohåret har fallit av när födseln nu är nära. Barnet sväljer hårstråna tillsammans med andra utsöndringar och allt hamnar i matsmältningsapparaten. Det kommer ut som barnbeck vid första tarmtömningen. I lungorna ökar produktionen av ytaktivt medel ytterligare, samt lungmognaden. Navelsträngen är omkring 51cm lång och är ungefär lika lång som ditt barn från topp till tå. Nu kan det vara svårt att märka barnets alla rörelser.

Torsdag

Det har inte hänt så mycket sen sist jag skrev.. I tisdags blev jag som vanligt bjuden på lunch hemma hos mamma och Björn. Ja, mamma & Engla gick på en prommenad. Vi gick förbi frisören och bokade en klipptid till Engla. Så på tisdag ska hon klippa sig. Får se hur det går!

Igår på kvällen var det 15 årsjubileum på mammas jobb. Jag åkte dit och åt lite tårta. Köpte ett par strumpor till mig och en t-shirt till Daniel. Det är ju inte så stor ide att köpa kläder till mig själv just nu..

Nu är Engla på dagis och jag har precis dammsugit och torkat golven. I eftermiddag vet jag inte riktigt vad som händer. Passa på att vara ute lite i det fina vädret kanske?


Helgen och utvecklingssmtal.

I lördags kom pappa och Nina hit och hälsade på en stund. Dom hade varit på marknaden i Vänersborg och hade med sig munkar eller chokladtoppar eller vad dom nu heter! ;) Engla fick en och såg VÄLDIGT NÖJD ut. Det tyckte hon var gott!

På eftermiddagen firade vi Engla och Elwira. Eftersom dom fyller år på samma dag så blir det ju oftast att vi har kalas samma dag. Så vi firade dom i lördags istället. Engla fick en fin käpphäst av Elwira. Eller "totto" som hon sa själv. Det ordet måste hon ha lärt sig på dagis för det har vi nog aldrig använt hemma.

På kvällen sov Engla över hos mamma och Björn. Som vanligt när Engla sover borta kan jag inte sova ändå.. Så jag passade på att åka och handla istället.

På eftermiddag var vi hemma hos pappa och Nina och åt middag. Pappas goda biffar var det! :)

Nu har jag precis varit på utvecklingssamtal på dagis. Dom hade väl inte sådär jättemycket att ta upp. Dom tycker att hon är duktig på att sysselsätta sig själv och gillar att pussla, pärla och rita mm.. Hon är social och alltid snäll mot dom andra barnen. Som jag trodde brukar dom klä ut sig och lyssna på musik och dansa. Det förstog jag nästan efter att Engla fick ballerina dräkten när hon fyllde år. Det visste hon direkt att hon skulle ta på sig och lyssna på musik och dansa! :)

Bebisen verkar trivas bättre i magen än vad Engla gjorde. Nu har jag gått en vecka längre än vad jag gjorde med Engla! Fast det är väl bara bra igentligen..

Nu har jag på nyhetsmorgon och det handlar om rulltårta. Så det måste jag baka nu!! :)


Engla tyckte att morfar och mormor Nina hade med sig god fika!


Fika hos Linda & Gurra

Idag var Daniel hemma tidigt från jobbet för en gångs skull! Så han har vart med och hämtat Engla på dagis idag. Vi stannade på Hemköp och handlade och Engla fick köra en liten vagn. Det älskar hon men när vi ska betala och ställa tillbaka vagnen är det inte lika roligt längre.. När vi kom hem sov både jag och Engla middag! :) Vet inte om jag blev så mycket piggare men..

På eftermiddagen har vi vart hemma hos Linda, Gurra och Alicia och fikat. Engla och Alicia har lekt och busat som vanligt. Stackars Alicia vill så gärna krama Engla hela tiden och Engla blir förbannad så fort hon försöker! Det låter som att hon slår Engla eller något, men när man kommer dit försöker hon bara kramas! :)

Nu har jag tänt alla ljusen i vardagsrummet och sitter och väntar på att Idol ska börja!

v.38 (37+1)

Vid varje Mvc-besök görs de vanliga rutinkontrollerna av ditt blodvärde, blodtryck, barnets hjärtfrekvens, position och tillväxt. En del kvinnor upplever att de känner sig nedstämda mot slutet av graviditeten. Orsakerna kan vara en mängd olika saker: oro inför förlossningen, trötthet på grund av sömnbrist och längtan efter att graviditeten ska vara över. Försök att få tid för dig själv och tala med din barnmorska på MVC. Mot slutet av graviditeten undersöker barnmorskan hur barnet ligger och för omföderskor vars barn inte fixerat sig, är det inte ovanligt att det sker först när värkarna börjat. Många kvinnor upplever en surrande känsla i slidan när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten och ev. obehag när man sätter sig för snabbt på en hård stol.

Barnet är ca 36 cm från huvud till stjärt och vikten ungefär 3,2 kg. Barnet vikt ökar snabbt. Det kan växa med upp till 28 g om dagen. Barnet rör sig mindre nu. De stora kroppsrörelser du kände tidigare är små stötar från fötter och knän. Alla inre organ är färdigbildade och i tarmarna finns en grönsvart, klibbig avfallssubstans som kallas barnbeck eller mekonium. Det består av utsöndringar från matsmältningssystemet blandat med lanugohår, gallpigment och celler från tarmväggen. Barnbecket kommer att tömmas ut antingen före eller efter födseln.

Vid det här laget kan din barnmorska förmodligen säga på ett ungefär hur stort barnet är. Men glöm inte att det bara är en uppskattning. Exakt hur stort barnet är kan ingen säga innan det föds. Nu börjar moderkakan åldras och dess uppdrag att förse ditt barn med näring är snart avslutat. Då den blir sämre på att överföra näringsämnen så kan det finnas blodklumpar och förkalkade fläckar på dess utsida.

Condis

Det har inte hänt så mycket alls sen sist. Igår efter jag lämnat Engla på dagis följde jag med Linda och Gurra till Condis och tog en fika. Efter det åkte jag hem och städa innan det var dax att hämta hem henne igen. På eftermiddagen var vi bara hemma. Engla tog på sig sin ballerina dräkt och spelade keyboard och dansade. Det var jätte snyggt med Iron Maiden t-shirten under som hon vägrade att ta av sig!

Idag har Engla vart på dagis också och jag har städat igen. Så nu är det rent och fint här hemma. Har även vart inne i Grästorp en sväng och kollat i affärerna som finns och shoppat en present till Elwira som vi ska fira på lördag.

I eftermiddag händer det nog inte så mycket heller. Är så grått och tråkigt ute, så det blir nog bara att vara inne och mysa!

Barnmorskan

Nu sitter jag och Engla och tittar på TV och väntar på att vi ska åka hem till mamma och Björn och äta frukost :) Alltid mycket godare att äta frukost borta! I eftermiddag har jag en stor tvätthög som ligger och väntar på mig...

Igår var jag hos barnmorskan. Hon trodde ju inte att jag skulle komma men det gjorde jag! :) Hon kollade bara det vanliga igår. Hjärtljuden hade hon väldiga problem att få. Bebisen ville inte alls ligga still just då! Om vattnet skulle gå denna gången också och Daniel inte är hemma tyckte hon att jag kunde  ringa ambulansen och försöka att inte röra på mig så mycket. Huvudet ligger långt ner men är inte riktigt fixerat. Då kan tydligen navelsträngen hamna runt halsen ifall vattnet går. Fast det blir ju inte det lättaste ifall jag är själv hemma med Engla??

Engla verkar väldigt nöjd över alla sina presenter. Rutchkanan och hon sitter nästan ihop! :)

Kalas nummer två!

Nu är även tvåårskalas nummer två avklarat!

Imorse när Engla fick hon presenten från mig och Daniel och farmor av farfar. Hon fick en rutschkana av oss och en fin bok från farmor och farfar. Det var uppskattat.

På förmiddagen kom mamma och Björn hit och fikade.

På eftermiddagen var det kalas hemma hos pappa och Nina med god mat och fika. Det var trevligt och Engla har haft så kul hela helgen! Hon kommer nog vara trött och mätt i en vecka nu! :)

Fina presenter fick hon idag också.

 • Vinterkängor
 • Playdo
 • En hund
 • Ytterkläder
 • Målarblock & Kritor
 • Ballerinadräkt
 • Kläder
 • Verktygslåda

Idag blir det nog en tidig kväll. Är rätt trött efter alla kalas nu!


Vagnen som blev väldigt populär!


Kalas nummer ett!

Då var kalas nummer ett för Engla avklarat. Vi har varit hemma hos mamma och Björn och firat henne idag! Det har varit en trevlig dag med god mat och tårta. Engla har fått en massa fina presenter:

 • Dockvagn
 • Docka
 • Docksäng
 • Film
 • Kläder
 • Pengar
 • En blomma
 • Lite smågrejer
 • och säkert lite till som jag inte kommer på just nu! :)

Dockvagnen och dockan var nog favoriten idag. Engla och Alicia har busat hela tiden och haft kul! :)

Kvällen blir nog väldigt lugn hemma i soffan! Måste ju ladda upp för kalas nummer två som blir hemma hos pappa och Nina imorgon! :)


Tacos

Vilket väder det är idag då. Har regnat sen vi gick upp. Men bara man får vara inne så tycker jag faktiskt att det är ganska mysigt! I Trollhättan verkar det som att det har snöat?? Men här har det inte ens vart snöblandat iallafall.

Engla hade med sig glass till dagis idag eftersom att hon fyller år på söndag. Hon var väldigt nöjd över det och skulle bära in glasskartongen själv! Hon skulle inte alls med mig hem idag. Hon var väldigt upptagen med att leka med nån sköldpadda och läsa bok!

När jag lämnat Engla idag åkte jag hem till mamma och Björn och åt frukost. Efter det åkte jag hem och rensade lite i "rosa rummet". Så nu går det att gå in där iallfall. Har även röjt undan en massa saker som Engla inte får ha i vårat sovrum. Hon tycker ju att hon ska sova middag där.. Igår när jag skulle väcka henne så var det hushållspapper i småbitar i HELA sängen! Hade tydligen en rulle med hushållspapper där som jag inte ens visste om. Då var jag jätteglad..

I eftermiddag/kväll kommer Emma och Pierre hit och äter tacos. Blir nog mysigt! :)

v.37 (36+1)

Du fortsätter att gå på kontroll varje eller varannan vecka. Barnets vikt och position kontrolleras vid varje MVC-besök. Den här veckan är en lämplig tid att gå på studiebesök på den förlossningsavdelning där du tänker föda. Nu är det vanligt att känna förvärkar. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa sammandragningar ska inte göra ont. Ofta stiger nu känslan av spänning och förväntan ju närmare förlossningen du kommer.

Barnet är ca 35 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 3 kg. Nu betraktas barnet som fullgånget och är redo för sin resa till livet utanför livmodern. Om barnet ligger med stjärten eller fötterna först så erbjuds du kanske en yttre vändning nu. Det vill säga en läkare försöker genom mild massage att vända barnet så huvudet ligger nedåt mot bäckenöppningen. Får du värkar i denna vecka försöker man inte hindra förlossningen från att komma igång. Det finns forskning som tyder på att barnet själv producerar hormoner vilket signalerar att det är för trångt och det leder till start av värkar.

Under graviditetens större del har barnet förlitat sig på dig för att slippa infektioner, men under tiden har hon eller han också byggt upp sitt eget immunsystem. Efter födseln fortsätter detta att utvecklas och stärks även genom amning. Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och antikroppar. Den egentliga modersmjölken kommer igång två - tre dygn efter förlossningen med hjälp av barnets aktiva sugande på brösten. Mjölken är näringsmässigt väl sammansatt, ger ett bra skydd mot infektioner och stärker barnets immunförsvar. Barnet brukar nu träna sig på att andas men eftersom det varken har luft i eller utanför lungorna resulterar detta ofta i fostervatten i strupen med hicka som följd. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för.

Föräldramöte

Igår var Engla ledig från dagis. Vi var i Trollhättan med farmor och handlade tvåårspresent från henne. Vi åt även en god räkmacka.

På kvällen var det föräldramöte. Först var det en tjej från naturskolan på Hunneberg som var där och pratade. Efter det skulle rektorn visa någon film som inte funkade, så det blev inte så mycket med det.. Sist delades vi upp i avdelningarna. Varken personalen eller föräldrarna hade så mycket att säga och det var väldigt dåligt med föräldrar där. Så jag tycker inte att man fick ut så värst mycket av det..

Engla var hemma med mormor sålänge. Hon hade somnat i sin säng helt själv utan några problem. Det har hon inte gjort på flera veckor. Så hon får nog komma hit och lägga Engla varje kväll! ;)

Inatt kom hon in till oss som vanligt och har inte legat still i en minut känns det som!!

Idag har Engla vart på dagis och jag har passat på att städa lite här hemma och fixat en grattis annons till tidningen. Så på fredag kommer Engla vara med i NLT! När jag hämtade henne idag var hon på strålande humör! :) Nu ligger hon i sitt rum och kollar på "Rorri" och somnar förhoppningsvis en stund!

"Flickan som lekte med elden"

Igår var vi ju på bio och åt på restaurang. Det var en lyckad kväll. God mat och filmen var bra. "Flickan som lekte med elden" såg vi. Den var bra, men slutet gillade jag inte riktigt. Nästa film kommer ju redan i november, men det är väl inte riktigt läge att gå på bio då.. :(

Idag när jag hämtade Engla på dagis hade hon precis ramlat ner från matstolen när dom ätit mat. Men det hade gått bra. Hon hade mest blivit rädd och så är hon lite svullen under ena ögat. Så vi får se om det blir en blåtira eller inte..

Jag var på Ica Maxi och handlade medans Engla var på dagis. Inte det bästa att åka dit en måndag morgon märkte jag. Folk som står och packar upp varor överallt så att man inte kommer fram någonstans och inte ordning på något.. Men handlat fick jag iallafall..


BUSUNGAR!

Igår var vi på 17 årskalas hemma hos min kusin. Det var trevligt och Engla tyckte det var kul och var på superhumör hela tiden. Hon åt mat och tårta som att hon inte fått mat hemma på en vecka! När vi kom hem blev det körslaget. Men jag var så trött så jag halvsov nog mest..

Idag är det fullt upp! Alicia, Gurra, mamma, Elisabeth och Affe har varit här. Engla och Alicia lekte bra som vanligt och Engla är riktigt tuff hemma nu! Vi satt i vardagsrummet och tyckte att det var farligt tyst ute i köket där Engla och Alicia var. Mamma gick dit och tittade vad dom gjorde.. Då hade dom lyckats montera ner grinden till hallen och spridde ut sand från kattlådan i hela hallen!! Så dom hade väldigt kul i några minuter. Man tror inte att tvååringar är så smarta. Dom flesta vuxna brukar knappt få upp den grinden över huvud taget och dom monterar ner den..

Nu ligger Engla och sover och om en stund kommer pappa och Nina hit passar Engla medans vi ska gå ut och äta och gå på bio med Emma och Pierre!Cykla är kul!


Kockarna!


En bit av hallen. Hela vattenskålen är full med kattsand..


Kaffe hos Emma

Efter att jag lämnat Engla på dagis idag åkte jag hem till Emma och drack kaffe och tjata lite. För tillfället blir det mest bebisprat av någon konstig anledning.

Vi fick biobiljetter av pappa och Nina förra veckan. Så vi bokade platser till "Flickan som lekte med elden" på söndag. Det blir FÖRSTA gången som jag och Daniel går på bio tillsammans!! Så det är kanske dax nu :) Innan ska vi gå ut och äta med Emma och Pierre också. Ska bli kul för det kan ju dröja ett tag till nästa gång!

Nu ligger Engla och sover middag hoppas jag! Hon har vart tyst där uppe i 10 minuter iallafall!

Annars händer det nog inte så mycket idag. Lite fredagsmys med god mat och chips framför Idol blir det nog!

v.36 (35+1)

Från och med nu går de flesta på kontroller en gång i veckan eller varannan vecka. Är detta din första graviditet har barnet förmodligen fixeras sig i bäckenöppningen nu. Magen sjunker ner och det blir lättare att andas men du kanske behöver kissa oftare.

Nattsömnen blir ofta avbruten då du behöver ändra läge med kroppen. I boken Mammapraktikan kan man bland annat läsa om praktiska sovställningar för höggravida. Passa annars på att fråga din barnmorska vid nästa besök. Det kan hända att du även drömmer mycket och att drömmarna är ovanligt livliga. Många är de tankar som du bearbetar inför förlossningen och den nya familjen.

Barnet är i princip helt fullgånget och väger ca 2,8 kg. Längden är ungefär 34 cm från huvud till stjärt. De sista veckorna ska barnet äta upp sig för att klara livet utanför livmodern. Vid det här laget har du märkt att barnets rörelser har förändrats, vilket beror på att det är trångt i livmodern. Du känner antagligen bara benen och fötterna som sparkar, huvudet som studsar mot bäckenbotten och armarna med svagare rörelser. Dock brukar rörelserna upplevas som kraftfullare och tydligare. Ofta kan man se konturerna av en armbåge eller häl som putar ut mot huden. Även om rörelserna ändrar karaktär bör ingen dag förflyta utan några livstecken från barnet. Kontakta din MVC inom 72timmar om rörelserna minskar i antal. De sista veckorna kan vara tröttsamma. Ditt barn kommer att vara tre gånger så tungt vid födseln jämfört med vad det var i v.28.Barnmorskan

Idag har jag vart hos barnmorskan. Allt såg bra ut som vanligt. Hon kollade livmoderhalstappen idag. Jag var inte öppen något men den var väldigt långt ner eller vad hon sa. Hon trodde inte att jag skulle komma på nästa besök den 19! :S

Annars händer det inte så mycket idag. Jag ska bara ligga i soffan och ta det lugnt! Igår städade och tvättade jag hela dagen. Så igårkväll och inatt har jag haft så ont i magen och ryggen att jag knappt kunnat röra mig. Så idag blir det lugnt.

Engla ska sova middag nu. Men hon verkar inte tycka att det är någon bra ide. Det låter som att det är en stor elefant på övervåningen..

Förut blev jag getingstucken för FÖRSTA gången i mitt liv. Det gick en geting på golvet som jag tog upp med papper, men den stack igenom.. Det är lite ömt i tummen men det syns inget. Så det är nog ingen fara!

Sen kväll

Igårnatt sov Engla i sin säng HELA natten! Hon kom upp en gång och då la jag mig bredvid henne i sängen i en halvtimme tills hon somnade om. Så det var skönt med lite större plats i sängen för en gångs skull!

Igår började vi dagen med frukost hemma hos mamma och Björn. Sedan blev vi bjudna på lunch också. Efter det åkte vi hem så Engla fick sova middag. Jag hade tänkt att vara hemma och tvätta på eftermiddagen. Men jag blev så rastlös, så vi åkte hem till Nina där även Emma och Pierre var och fikade. Vi åkte till handelsträdgården i Gärdhem. Engla gick och plockade äpplen och plommon och blev förbannad när hon inte fick äta innan vi hade betalat. När vi skulle betala tyckte gubben i kassan så synd om henne, så hon fick det gratis. Men då var hon redan så arg att det inte var bra ändå. Så då fick hon en liten godispåse av honom och då blev det väldigt bra!

Efter det blev vi bjudna på en sen middag hemma hos Emma och Pierre. Daniel jobbade över och var inte där förrens strax innan åtta. Engla somnade i bilen hem och vaknade när vi kom hem. Då kunde hon inte alls slappna av och somna. Först låg bredvid henne och sedan Daniel. Men hon somnade inte alls. Tillslut tröttnade vi så då fick hon lägga sig i våran säng. Då blev hon nöjd. Men när vi gick upp och skulle lägga oss efter tio satt hon upp i sängen och pratade med sig själv med alla lampor tända.. Så det blev en sen kväll för Engla igår.

Imorse vaknade hon vid 7.30 pigg och glad ändå och nu är hon på dagis. Jag ska snart fixa lite lunch till mig innan det är dax att åka och hämta henne igen.

Lat dag!

Inatt har Engla sovit i sin säng nästan hela natten! :) Stängde dörren till vårat sovrum igårkväll igen. Först gick hon upp och stog och grejade vid grinden. Daniel gick upp och satte på en film till henne så hon skulle ligga kvar. När jag var uppe en stund senare så låg hon och stensov inlindad i mattan.. Då bar jag in henne och sedan sov hon där till klockan 5 iallafall. Sedan somnade hon om i våran säng och vaknade inte ens av min väckarklocka.

Igår hände det inte så mycket alls. Jag tror inte ens att jag var utanför dörren. På förmiddagen var jag lite duktig iallafall och sorterade och gjorde iordning alla Englas leksaker. Kan ju behövas nu när hon fyller år och snart blir det julklappar + en liten till som ska ha en massa leksaker!

På kvällen var vi till och med så lata att vi beställde hemkörning på pizzan! :)

När jag lämnade Engla på dagis idag var hon själv på hela "Lilla Humlan". Var jättemånga barn sjuka. Men det skulle komma ett par stycken till vid 10. Så i en och en halv timme nu har hon en fröken + lärarkandidat helt för sig själv!

Ikväll ska jag på ljuspartyt. Det ska bli kul. Men tyvärr är ju allt så dyrt där, så jag får väl nöja mig med en doftolja eller nått.. :(

Engla sovit på mattan..

Förut när Engla skulle sova middag stängde jag dörren till vårat sovrum så att hon inte skulle gå in dit och lägga sig. Det skulle ju vara bra om hon kunde vänja sig att sova där igen innan bebisen kommer. Hon var tyst där uppe hela tiden så jag trodde att hon sov i sin säng. När jag skulle gå upp och hämta henne satt hon nyvaken på mattan i hallen och hade märken i ansiktet, på armen och benet efter den. Så hon måste ha sovit där. Jag vet inte vad sängen har gjort för fel eftersom det till och med är bättre att sova på mattan i hallen??


Englas soffa


Loppisrunda

Idag har det vart fullt upp hela dagen. Vid 7.30 var hela familjen hemma hos Emma och Pierre och åt frukost. Efter det åkte jag, Emma och Erika på en loppisrunda medans Daniel och Pierre hade Engla.

Först var vi på Restad Gård där Lions hade loppis. Det var mest "skit" där men jag hittade en soffa till Englas rum där. Det ser ut som en kökssoffa och man kan vika upp sitsen så det blir den massa förvaring. Den är rosa med prinsessor på, så den blir nog fin i Englas rum.

Efter det åkte vi till Båberg. Där hittade jag en "hopphäst" till Engla. Alicia fick en sån av mamma och Björn när hon fyllde år. Engla gillade den hästen men vi har inte hittat någon efter det. Hon blev jätteglad för den och har hoppat hela eftermiddagen och kvällen.

Sedan åkte vi en sväng till Rusta, för jag ville köpa mattor till hallen där uppe. Två stycken röda blev det. Hittade även en förvaringslåda att ha under Englas säng (förvaring får man aldrig för lite av).

Sedan åkte vi till Erikshjälpen, men där hittade jag inget idag. Sist var vi på Järnhandeln i Vargön som hade mest inredningsgrejer. Där köpte jag en till potta (kan vara bra att ha en på båda våningarna) och en scarf till Åke som hade vart så duktig och suttit så snällt i bilen medans vi sprungit i affärer.

Hemma hos Emma och Pierre blev vi bjudna på en god kycklinggryta. Alltid skönt att bli bjuden på mat! :)

När vi kom hem igen kom mamma och Björn hit och hämtade Åke och Engla visade sin nya häst.


Engla med sin hopphäst!


Hopp hopp!


Åke i bakrunden med sin nya scarf.


Låtsas att hon ramlar av hästen..


Engla har vart på toppenhumör hela dagen idag! Hon har nog inte vart på så bra humör på flera veckor. Hoppas att det håller i sig ett tag!

Kvällen kommer nog tillbringas i soffan med körslaget och lite godsaker! :)Passar Åke

Mamma och Björn är i Ullared. Så vi passar Åke tills imorgon. Efter att jag lämnat Engla åkte jag och hämtade honom. Jag var duktig och gick runt Forshall med honom. Det tog nästan en timme så nu är jag helt slut! Nu springer han runt här hemma och jagar katterna.

Nu har jag precis tagit ett skönt bad och ätit lunch. Snart ska jag hämta Engla på dagis igen. Det var inte mycket barn där idag så dom har nog haft det mysigt.

I eftermiddag händer det nog inte så mycket. Men vi får väl passa på att vara ute en stund i det fina vädret. För det ska väl bli skitväder i helgen?

v.35 (34+1)

Det är inte ovanligt att modern får ont i ryggen eller bäckenet i det här stadiet. Anledningen är att ligamenten och musklerna i korsryggen har mjukats upp av graviditetshormonet relaxin. Även barnets tyngd påverkar bäckenet att vidga sig inför förlossningen. Brösten är nu tyngre och bröstvårtorna blir större.

Ditt barn är omkring 33 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 2,6 kg. Barnets centrala nervsystem håller på att mogna, matsmältningsapparaten är nästan färdigbildad och lungorna är vanligtvis helt färdiga. Risken för andningsproblem om barnet föds nu, är mycket mindre jämfört med för några veckor sedan. Nittio procent av alla barn som förds i denna vecka överlever utan några allvarliga men. Nu börjar barnets armar och ben bli knubbiga och fina. Barnet har väldigt lite rörelseutrymme så det fyller ut nästan hela livmodern och tvillingar är ännu mer trångbodda.


Pott-träning

Idag har vi inte gjort något speciellt och kommer nog inte göra det heller. Men det är skönt med sånna dagar ibland också.

Engla har vart på dagis några timmar som vanligt.

Vi har precis pott-tränat lite. Men det gick ju inte så jättebra. Det första hon gjorde var att kissa ner hela mig och sedan vardagsrumsmattan. Soffan klarade sig iallafall! :) Så nu är blöjan på igen!

Kvällen kommer nog spenderas i soffan framför idol med min favorit blåbärspaj! Man får ju passa på medans man får ligga i soffan och äta vad man vill! ;)

 • Till bloggens startsida
 • Jag heter Emelie och är 23 år. Jag bor i ett rött hus ute på landet i Grästorp ( två mil utanför Trollhättan där jag är uppvuxen) med sambo och våra två barn Engla och Edvin.
  I bloggen får ni läsa om våran vardag där det sällan är lugn och ro med två små "busar"! :-) Jag älskar att laga mat och prova nya recept som jag brukar lägga ut på bloggen. Så titta in efter något smarrigt *mums*


  bloglovin

  RSS 2.0